maanantai 5. huhtikuuta 2010

Värjäystä noitaliemillä

Askarvismi toivottaa hyvää ja värikästä pääsiäistä munavärjäyskokeilun merkeissä:
  • Eräässä mainoksessa ollutta ohjetta mukaillen heitin noin 5 minuuttia kiehuneiden munien sekaan 2 rkl etikkaa - sekä perinteinen 'säilöntäetikka' että valkoinen balsamico näyttivät toimivan yhtä hyvin. Perinteinen nimittäin loppui minulta kesken puuhailun, ja jouduin turvautumaan balsamicoon...
  • Sitten ripsuttelin joukkoon teelusikan kärjen verran karkkiväriä. Värin laatu näyttää määräävän lopputuloksen aika pitkälti: punainen tarttui kiinni heti ja tehokkaasti, keltaisesta tuli vain hailea väri, ja sininen jätti tosi epätasaisen tuloksen, joten täydensin väriä viimemetreillä tehokkaalla pinkillä, joka tuotti sitten epätasaisen, mutta vahvemman violetin lopputuloksen.
  • Näin munat saivat kiehua hiljaa vielä 5 minuuttia.
Ihan hauskoja, mutta en ole mitenkään erityisen ylpeä tästä testistä; erittäin sähköä kuluttava harrastus koska joka väri pitää keittää omassa kattilassaan - ellei nyt sitten ihan tosissaan satu tarvitsemaan kymmeniä eri värisiä munia. ;D
Punainen onnistuisi varmasti tosi hyvin punajuurellakin, ja kyllähän luonnonvärit olisivat muutenkin, jälleen kerran, parempi vaihtoehto.

No mutta, värikkäät noitaliemet olivat kyllä itsessään tosi jänniä...

4 kommenttia:

  1. Itse olen tehnyt värikästä kylmävärjäyksellä. Joka sekin kuluttaa sähköä, mutei läheskään niin paljon. Otan dylonia tm kangasvärijauhetta n. puoli ruokalusikallista ja panen rahkapurkin pohjalle. Päälle pari rkl etikkaa ja kiehuvaa vettä. Munat lilluvat liemessä useamman tunnin ja värjäytyvät itsekseen. Valmis pinta hierotaan vaikka steariinilla.
    No, mutta nyt tulikin mieleen että ehkä värjäilitkin munia joissa oli sisältö tallella? Tämä metodi ei siihen sovellu. Mutta munathan on helppo puhaltaa tyhjäksi ennen värjäystä (ja käyttää vaikka kakkuihin). Tyhjät munat säilyvät vuosia, ja niitähän voi antaa lahjaksikin.

    VastaaPoista
  2. Totta, että nyt värjätyt munat tuli ihan pääsiäisenä syötäviksi, mutta suurkiitos Juuli kuitenkin ohjeesta, sillä en ollut tuollaisesta kylmävärjäyksestä kuullutkaan!
    Mulla on tyhjille munankuorille toinen projekti menossa, mutta sen esittely taitaa venyä ajankohtaisesti jonnekin juhannukseen... ;D

    VastaaPoista
  3. Kiitos tunnustuksesta! :) :) Tulipas kivan raikkaita värejä muniin! Ja aivan ihana tuo mustekala alemmassa postauksessa!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Sari kommentista!
    Mustekala muuten tiettävästi kestää loistavasti ihan pikkuihmisenkin kovassa käsittelyssä, vaikka lonkeroista vetää, niin ei irtoa...

    VastaaPoista