keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Maailmanparannusta askartelulla?

Askarvismi on vihdoin maailmassa! Niin helppoa kuin blogin perustaminen onkin, on kestänyt tuhottoman kauan, että olen päässyt tähän asti. Askartelullinen elämänasenteeni on kuitenkin ollut olemassa aina, ja tässä blogissa haluan kaiuttaa tuota asennetta ja sen aiheuttamia aikaansaannoksia maailmalle.

Koska kyseessä on ismi, ”pari” sanaa blogin ideologiasta on paikallaan. Ensinnäkin, mitä ihmettä Askarvismi voi tarkoittaa?
  • ASK – askartele! …ja saa aina kysyäkin
  • ARV – arvosta [käsintehtyä]! / tai arvioi / arvostele blogiin aikanaan ilmestyviä töitä
  • ISMI – …no, kyse on vähän niin kuin ideologiasta ja elämänasenteesta… :-)
Oikeasti askarvismi-sana on apinointia englanninkielisestä termistä craftivism, mielenkiintoisesta aktivismin muodosta, joka käsityön keinoin tuo esiin yhteiskunnan epäkohtia liittyen mm. massatuotannon ongelmiin, naisten asemaan ja ympäristökysymyksiin. Craftivistit korostavat kierrätetyn ja luomun materiaalin käyttöä, mihin kyllä itsenikin haluaisin pyrkiä. Craftivismin perustaja Betsy Greer on sanonut: “While I think that crafting has become something fairly elite and cliquish in some areas, at its heart, it is very much made for individuals who value both their time and their money” (lähde Wikipedian mukaan Sabella, J. 2008: Craftivism: Is crafting the new activism?)

Aivan helmiä periaatteita siis craftivisteilla. Minulla, kotikutoisen suomalaisella askarvistilla, ei ole tähän asti ollut pyrkimystä barrikadeille, mutta ehkä sitä maailman parannusta voi tosiaan ainakin aloittaa itsestään käsin. Innostuminen, puuhastelulle antautuminen ja kokemuksellisuus sekä muiden ilahduttaminen ovat ihania asioita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti