tiistai 17. marraskuuta 2009

Huono omatunto painaa kuin (puolijalo)kivi

Kädentaitomessuilta toipuminen ei todellakaan ole kestänyt näin kauan, vaan syy kirjoittamattomuuteen on itse itselleni määräämä projekti selvittää hieman korutarvikkeiden, lähinnä erilaisten helmien eettisyyttä. Nuo pienet pyörylät kun tuntuvat tulevan harrastelijalle enimmäkseen jostain tosi kaukaa (ja viime kädessä kädentaitomessuilta…), joten kyllähän sitä alkaa miettiä, kuka, missä ja minkälaisin seurauksin on jo ennen minua helmien parissa näpertänyt.

Aloitin siis tutkivan journalismin googlettamalla, enkä päässyt kuin suosikkeihini korukiviin/ puolijalokiviin, niin jo tulvi kaikenlaista epäilyttävää esille. *sight*
Timanttien ongelmista netissä on tietenkin kaikkein eniten tietoa, mutta eivätpä taida olla monet korukivetkään lähellekään ongelmattomia. Ainoa ”kauppa”, josta eettiseksi mainostettuja puolijalokiviä löysin oli http://www.aussiesapphire.com.au/ mutta tämäkin vaikuttaa olevan tarkoitettu enemmän b-2-b:lle…?

Jo tässä vaiheessa tutkimukseni olivat vieneet useita päiviä, ja lisänneet ymmärrystäni lähinnä hurjasti paisuvalla selaimen välilehtien määrän tasolla. *infoähky jo pelkästä ajatuksesta*

Ihanien lasihelmien syövereihin en sitten edes yrittänytkään uppoutua. Nopeasti vilkaisten näyttäisi tosin siltä, että sillä saralla saattaa olla toivoa, koska jonkinlaisia kierrätyslasihelmiä tehdään jopa Suomessa, täytyy tutkia lisää: http://www.kiertoliike.fi/

Paperihelmet ovat tietenkin varma vaihtoehto, esimerkki simppelistä tekniikasta löytyy mm:
http://tavantakaa.blogspot.com/2009/08/koruja-sanomalehdesta.html
Mutku ne ei kimmeltele… :(

Irto-opit aiheesta ja aiheen vierestä:
  • Kierrätys tuntuukin olevan enemmän jo olemassaolevien helmien kierrätystä, eli silmät vain auki aina kirppiksillä ja kierrätyskeskuksessa.
  • Sastamalan opistossa näyttää olleen alkuvuodesta 2009 kierrätysaskartelun ja –käsitöiden teemapäivä, ja 2010:lle lupailtiin myös. Täytyy pitää silmällä.
  • Aivan mahtava ketju löytyi korupiikkien valmistamisesta itse: http://foorumi.helmetti.fi/viewtopic.php?f=7&t=554
  • Täytynee ruveta ylipäätään seuraamaan eko- ja eettisyyskeskustelua valtamedian ulkopuolella, sitä varten on Suomessakin liuta upeita blogeja.
No niin. Eettisten ja ekologisten helmiaskarteluvalintojen perässä juokseminen tuotti ainakin 8 h nettisurffailua, about 150 google-hakua, joka sekin aiheuttanee sähkönkulutusta vaikka kuinka, eli lienee parasta lopettaa joksikin aikaa tämä itseruoskinta ja murehtiminen ja keskittyä vain lisäilemään blogiin arkiston aarteita, eli noin vuoden aikana tekemiäni pikku prokkiksia, jotka olisi kiva dokumentoida asiaankuuluvasti. Eikä enää eettisiä pohdintoja, siis vähään aikaan… Elämän tarkoitus on murheen karkoitus!

2 kommenttia:

  1. No niin, sait huonon omantunnon, kun tilailen kankaita ympäri Eurooppaa... :( Mun täytyy aloittaa se kierrätysvaateprojekti...

    VastaaPoista
  2. Auts, sori. Mutta upeita juttuja olet taas saanut aikaan - ja paljon!

    VastaaPoista